LAXEN
Numera experimenteras det friskt med den mossiga regeln ”till fisk dricker man vitt vin” och rött vin har blivit accepterat som dryck till. Jag måste säga att till vita fiskar såsom torsk och gös tycker jag att rött vin kan vara gudomligt, men till röda fiskar är vitt vin godast! För mig skär sig fettet som finns i röding, lax m.fl. med det sträva i det röda vinet och därför rekommenderar jag friska vita viner istället. Fundera på om det finns någon sötma i rätten. Många laxtillbehör har en väldigt tydlig sötma och då är det gott med en liten sötma även i vinet.
LAMMET
Lamm har en kraftig smak av kött så även om du väljer lätta tillbehör såsom en sallad eller grönsaker till så rekommenderas ett rött vin. Försök att utvärdera hur syrliga dina tillbehör är, har du vinägrett på salladen så blir helheten mycket syrligare än annars. Serverar du istället lammet till en potatisgratäng eller gräddig sås så måste du ta hänsyn till att maten lätt tar över ett för lätt vin. Så, mycket syra i maten kräver hög syra i vinet och gräddiga tillbehör behöver ett strävare vin för att smakerna ska gifta sig!
SILLEN
Sill förknippar vi som sagt med öl och snaps, men det finns viner som är förträffligt goda till! Till de krämiga inläggningarna passar pigga och friska, vita viner. I dessa fallen kan man ta mer hänsyn till vad inläggningen smakar än att huvudråvaran faktiskt är sill, då det är inläggningen som sätter prägel på hela anrättningen.
Äter du däremot sill i en klar inläggning så kan jag rekommendera det så kallade gula vinet, Vin Jaune, från Jura i Frankrike. Vinerna tillverkas på ett särskilt sätt vilken ger en karaktär som påminner om tonerna i Fino Sherry. Dessa viner är ovanliga i Sverige men hittar du ett så köp! Det är garanterat ett spännande vin som inte passerar obemärkt!
ÄGGEN
Ägg har rykte om sig att vara en av vinernas allra värsta fiender och visst, äter du ett ägg utan någonting till, så finns det godare drycker än vin att skölja ner det med. Nu är det väl främst till frukost vi äter ägg naturella, annars är en klick majonnäs, en dillkvist och kanske en klick löjrom några av de garnityr vi vanligen använder. Dessa tillbehör gör att äggen blir mer vinvänliga och precis som till de krämiga sillarna så rekommenderas pigga och friska, vita viner.
Senaste kommentarer