Hem / Intervjuer / Konsten på Riche

Konsten på Riche

Intervjun med Calle Carboni (Svenska Brasserier) häromdagen blev ju så lång att jag fick lov att dela upp den. Tänkte fortsätta idag lite med vad jag fick lära mig om konsten på Riche.

Calle berättar imponerande om samtliga konstverk på restaurangerna och jag gör mitt bästa för att hänga med och lägga det viktigaste på minnet. Till min hjälp spelar jag in samtalet och när jag behöver ytterligare uppbackning kan jag luta mig tillbaka på den lilla boken ”Riche” jag fick uppe på kontoret.

Riche och Teatergrillen är två av de äldsta restaurangerna i Stockholm och har funnits sedan 1893. Väggarna har nog sett och hört det mesta efter 120 år som social mötesplats. En central figur i huset är Tore Wretman* och var väl den person som gjorde Riche och Teatergrillen känt. Tore samlade konst och när han efter sin tjänst som hovmästare på Operakällaren 1943-1944 sålde av sin konst, fick han ungefär lika mycket betalt som det kostade att finansiera köpet av Riche 1945. Intresset för konst har i huset bevarats och i och med denna historia har ägarna valt att även satsa på mer permanent konst. Man ska helt enkelt inte kunna sälja av allt, utan konsten ska leva kvar i huset.

Ett exempel på den permanenta konsten är en installation av Jonas Dahlberg, där övervakningsmonitorer finns utplacerade på Riche som visar olika vyer av restaurangens toaletter. Inne i varje bås som visas finns småskaliga modeller av såväl toaletter som handfat placerade, men som åskådare kan man lätt bli paranoid och ifrågasätta syn på integritet och säkerhet. Rätt kul, har själv lurat lite kompisar jag tagit med till Riche att man faktiskt blir filmad när man är på toaletten.

Längst in på Riche finns det en liten gång in till Lilla baren, där man får en känsla av att gå in i en mörk engelsk gränd, vilket är meningen. På väggen hänger en tavla med texten ”The struggle for an idea worth fighting for continues”. Installationen är gjord av Jonas Nobel och tanken är att man ska stanna här och reflektera lite.

Bakom baren i Lilla baren hänger ett annat permanent konstverk. Det är en kvinna, man, hen, hon, det ”-En transa helt enkelt”, avbryter Calle mig. En transa ja, men vad är det den står på, en mjukglass? Ja precis, svarar Calle och fortsätter. Ett konstverk av Christian Pontus Andersson, sen 2008.

På andra sidan baren kan man om man är skarpsynt svagt avläsa i marmorgolvet; ”Astrophyton Darwinium” som är en anknytning till takskulpturen över av Cecilia Ömalm Krajcikova. Vill du veta mer, se denna videosnutt.

Double Elvis är ett galleri som varje år sammanställer sina favoriter av konst. De kontaktar konstnärer som gör 1 konstverk/månad som nu är uppsatta på ena väggen i Lilla barens nedre del. Dessa kan man prenumerera på och kostar 650kr/st.

Detta var bara en handfull av alla konstverk, men det finns betydligt mer i allt från mattor på väggarna, nedbränt Riche i miniatyr över dörren, och installationer av konst på toaletten. Mycket av konsten går att köpa, med undantag av de permanenta installationerna som sagt. För mer info om Riche och Teatergrillen, klicka här, så får ni den fina lilla Riche-boken i pdf.

 

*Tore Wretman köpte år 1945, vid 29 års ålder, restaurang RicheBirger Jarlsgatan. Det var en ganska nedgången restaurang. Wretman genomförde flera förändringar. ”Pelargången” avdelades och fick egen ingång från Nybrogatan varvid en helt ny restaurang skapades, ”Teatergrillen”. (Källa Wikipedia)

 

VD och medgrundare

Stureplansguiden

Efter 16 år som säljare, lyssnade Charlotte på sin inre drivkraft och bröt sig lös mot ett liv som entreprenör. Charlotte driver nu Hult Solution där hon är konsult inom digital kommunikation och på Stureplansguiden har Charlotte handplockat passionerade själar som uppdaterar dig inom sin expertis.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>